Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

DRUGI EDUKACIJSKI SEMINAR ZA BOGOSLOVE VRHBOSANSKOG BOGOSLOVNOG SJEMENIŠTA

DRUGI EDUKACIJSKI SEMINAR ZA BOGOSLOVE VRHBOSANSKOG BOGOSLOVNOG SJEMENIŠTA

U organizaciji Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, od petka, 27. do nedjelje 29. listopada 2017. godine, održan je drugi edukacijski seminar za bogoslove Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa na temu Prema integralnoj formaciji u pozivu. Seminar je održan u Duhovnom centru, Kući Navještenja u Gromiljaku, na kojem je sudjelovalo 38 bogosolova. Voditelji seminara su bili dr. Sanda D. Smoljo (teologinja, psihologinja i psihoterapeutkinja), voditeljica Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije i vlč. Đuliano Trdić (liječnik, psiholog) voditelj Centra za savjetovanje Riječke nadbiskupije. Seminar je započeo svetim Misnim slavljem koje je predslavio uzoriti Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski uz koncelebraciju četiri svećenika. Kardinal Puljić bio je prisutan većinu vremena s bogoslovima na seminaru, bodreći ih na putu njihova sazrijevanja.

Seminar je započeo uvodnim predavanjem mons. Giuseppea Trentadue, tajnika Apostolske nuncijature u BiH, koji je održao predavanje na temu poziva, odnosno kako psihološko-duhovno sazrijevati u nadnaravnim vrijednostima, te osobnim svjedočanstvom potvrdio radost svećeničkog poziva. U tijeku dvodnevne edukacije održana su sljedeća predavanja: Važnost afektivne zrelosti u pozivu; Krivnja i stid; Radost, sreća i euforija; Bijes i agresija, odnos moći u komunikaciji; Gubitak očinske figure i svećenik kao duhovni otac; Od kompenzacije prema integraciji afektivno-spolne komponente s vrijednostima izabranog poziva.

Pored predavanja bogoslovi su aktivno sudjelovali u individualnim i grupnim radionicama, te u plodnim diskusijama, u kojima su uz stručnu superviziju tražili prikladan instrumentarij kako se konstruktivno nositi s poteškoćama, te kako iste koristiti kao priliku za osobni rast. Kroz prigodne radionice bogoslovi su mogli upoznati i shvatiti ozbiljnost poziva i poslanja, te uvidjeti važnost integrirane osobnosti kako bi se primljeni dar poziva mogao živjeti autentično i radosnog srca, punog žara za Evanđelje. Na kraju seminara, u evaluacijskom radu diskutiralo se o važnosti ovakovih susreta, kao i o daljnim temama koje bi se mogle obrađivati.

Zahvalni Bogu na daru ovog seminara, predavačima, sestrama Služavkama Maloga Isusa bogoslovi su u nedjeljnim večernjim satima krenuli nazad za Sarajevo, noseći i prebirući u srcu ono što im je dano i što su posijali u svoje srce kroz ova dva i pol dana.

I.D.

About the Author

savjetovaliste-vn.org author

Comments Are Closed!!!