Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

EDUKATIVNO-FORMACIJSKI SEMINAR ZA NOVAKINJE

EDUKATIVNO-FORMACIJSKI SEMINAR ZA NOVAKINJE

Školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije u suradnji s Centrom za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije organizirale su dvodnevni seminar za novakinje u Sarajevu od 23.-24.lipnja 2018. godine. Seminar je predvodila dr. Sanda D. Smoljo, voditeljica Centra za savjetovanje VN.

Na seminaru su obrađene četiri cjelini: Afektivno sazrijevanje u posvećenom životu; Parametri koji opstruiraju ili čak blokiraju rast u vrijednostima posvećenog poziva; Strahovi i sumnje koji mogu dovesti poziv u krizu, te Načini komunikacije u redovničkoj zajednici.

Novakinje su kroz dvodnevna predavanja, raspravu, individualni i grupni rad imale priliku reflektirati i identificirati točke koje zahtijevaju daljnji rast, te ohrabriti se i potvrditi put kojim hode. „Slabost nije razlog za egzistencijalni nemir, tjeskobu, sumnju, naprotiv slabost je prilika i poziv za daljnji rast, koji zahtjeva spremnost duha, odvažnost i hrabrost da se poput mnogih svetaca, računajući na Božju milost i pomoć, nastavi rasti u izabranom pozivu. Dijelovi osobnosti kojih se čovjek plaši, bježi od njih, potiskuje, opasna su područja koja kad se najmanje očekuje izađu na površinu u vrlo ružnoj formi. Upoznati sebe, prepoznati područja koja zahtijevaju daljnji rast i raditi na njima uz intezivan molitveno-sakramentalni život jedini je put prema psihološkoj i kršćanskoj integraciji“, istakla je dr. Smoljo.

U evaluacijskom dijelu novakinje su podijelile svoja iskustva dvodnevnog rada – individualni ili u grupi istaknuvši kako ovakvi tipovi seminara doprinose rastu u pozivu, te stoga očekuju i ubuduće ovakove programe interaktivnog i interdisciplinarnog tipa.

About the Author

savjetovaliste-vn.org author

Comments Are Closed!!!