Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

SEMINAR ZA NOVAKINJE I POSTULANTICE U KLOŠTAR IVANIĆU

SEMINAR ZA NOVAKINJE I POSTULANTICE U KLOŠTAR IVANIĆU

U samostanu Sv. Franje u Kloštru Ivaniću 4. i 5. veljače održan je seminar psihološko-duhovni seminar za novakinje i postulantice. Seminar koji je trajao nepuna dva dana održala je Dr. sc. Sanda Smoljo, profesorica na KBF-u u Sarajevo, te ujedno i voditeljica u Centru za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije.

Seminar smo započeli temom o ljudskoj formaciji koja je zapravo temelj za osobe koje žele svoj život posvetiti Bogu i bližnjima. Najprije je važno istinski upoznati sebe, iako to zahtjeva mnogo rada i odricanja. Čovjek preispituje sebe, svoje emocije i djelovanje ulazeći u nutrinu svoga bića i u svoju prošlost koja može dati odgovore na mnoga ponašanja i frustracije. Budući da smo i same u formaciji, razgovarale smo o tome kako je bitno izgrađivati sebe kao afektivno zrelu osobu kako bi mogle živjeti u realnoj sadašnjosti te znati razlučivati dobro od lošeg. Kada sebe prihvatimo u potpunosti, tada ćemo moći dopustiti Božjoj milosti da djeluje kroz nas i time svjedočiti i drugima koji traže smisao života.

Kroz predavanja, osobni rad i razgovor u grupama probudilo se mnogo toga u nama čega nismo bile svjesne. Osjećaji su naše bogatstvo i stoga ih nije dobro skrivati ili potiskivati. Trebamo ih prihvatiti i predati u Božje ruke kako bi bili slobodni. Prije svega zahvalne smo Bogu na ovom predivnom iskustvu te i svima onima koji su nam omogućili ovaj seminar.

Monika Džepina, postulantica

About the Author

DenisDobrovoljski administrator

Comments Are Closed!!!