Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

MEĐUNARODNI SIMPOZIJ U CASTEL GANDOLFU

MEĐUNARODNI SIMPOZIJ U CASTEL GANDOLFU

U Castel Gandolfu je održan međunarodni simpozij povodom izlaska novog Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis od 4. do 7. listopada 2017. u organizaciji Kongregacije za Kler. Simpozij je okupio oko 300 sudionika iz 40-etak zemalja. U ime Hrvatske biskupske konferencije sudjelovali su predstavnici: mons. Marin Barišić, nadbiskup Splitsko-makarski i predsjednik vijeća HBK-a za sjemeništa i duhovna zvanja, s. Danijela Anić, tajnica vijeća, rektor Bogoslovnog sjemeništa ʺIvan Pavao II.ʺ u Rijeci vlč. Mario Tomljanović, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jure Bjeliš, duhovnik Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu vlč. Andrija Miličević te vlč. Đulijano Trdić voditelj centra za savjetovanje Riječke nadbiskupije. U ime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine njezin predsjednik kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa vlč. Josip Knežević, rektor Nadbiskupskog misijskog međunarodnog sjemeništa ʺRedemptoris Materʺ u Sarajevu vlč. Michele Capasso, magistar franjevačke teologije fra Danijel Nikolić te dr. Sanda D. Smoljo, voditeljica Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije.

Simpozij je započeo sa slavljem Svete mise u centru Mariapoli u Castel Gandolfu u srijedu 4. listopada. Sve prisutne na početku je pozdravio kardinal Beniamino Stella, Prefekt kongregacije za kler te predstavio glavne teme simpozija o novom Ratio. Simpozij je bio usmjerenna predstavljanje poglavlja novog Ratio Fundamentalis koji bi trebao doprinijeti integralnoj formaciji kandidata za svećeništvo. Također je predstavljen put kako bi svaka Biskupska konferencija prema ovom predlošku trebala izraditi za svoje zemlje novi Ratio Nationalis koji poslije treba biti odobren od Kongregacije za kler.

Također je bio radni dio u grupama podijeljen u jezičnim skupinama gdje su svi trebali dati odgovor na pitanja: Što je u novom Ratio što već postoji u formacijii koju novosti u odnosu na dosadašnju formaciju donosi novi Ratio.

Simpozij je zaključen posjetom Vatikanu i Svetom misom koju je predvodio kardinal Stella koji je zahvalivši svima na sudjelovanju u radu ovog simpozija napomenuo da naš rad u pogledu formacije novih svećenika Crkvi tek započinje. Kasnije su svi prisutni u Apostolskoj palači u dvorani Klemenitna sudjelovali na audijenciji kod pape Franje. Papa Franjo se svima prisutnima obratio riječima istaknuvši da ʺ je svećenička formacija odlučujuća za poslanje Crkve. Obnova vjere i buduća duhovna zvanja moguća su samo ako imamo dobro formirane svećenike. Formacija svećenika ovisi u prvom redu o Božjem djelovanju u našem životu, a ne o našim aktivnostima. To je djelo koje traži hrabrost prepustiti se da nas oblikuje Gospodin, kako bi preobrazio naše srce i naš život, istaknuo je Papa, nastavivši da se ta formacija ne može riješiti produbljivanjem kulture te da ne može biti samo mjesna inicijativa. Bog je strpljiv i milosrdan tvorac naše svećeničke formacije i kao što stoji u dokumentu Ratio Fundamentalis, taj posao traje čitavi životʺ.

Zaključujući, Sveti Otac je naglasio ʺda se svećenik odgaja bježeći od duhovnosti koja je beživotna i s druge strane izbjegavajući djela koja pripadaju samo ovom svijetu i nemaju u sebi Bogaʺ. I na kraju Papa je rekao ʺda si moramo uvijek postavljati pitanje: Kakav svećenik želim biti? Svećenik koji traži udobnost ili misionar u kojem gori srce za Učitelja i Narod Božji?ʺ.

(kta)

About the Author

savjetovaliste-vn.org author

Comments Are Closed!!!