Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

NA GROMILJAKU ODRŽAN SEMINAR O PREDBRAČNIM I BRAČNIM IZAZOVIMA

NA GROMILJAKU ODRŽAN SEMINAR O PREDBRAČNIM I BRAČNIM IZAZOVIMA

U organizaciji sestara Služavki Maloga Isusa, održan je u „Kući Navještenja“ na Gromiljaku, u nedjelju 24. travnja 2016. seminar o predbračnim i bračnim izazovima. Predavači su bili profesori s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu: dr. sc. Sanda D. Smoljo (teolog, psiholog i psihoterapeut) i dr. sc. vlč. Dubravko Turalija (profesor Svetog pisma). Na seminaru se okupio velik broj studenata, radničke mladeži, mladi koji se pripremaju za brak, te bračni parovi.


Na samom početku, nazočne je pozdravila s. Ljilja Marinčić, predstavljajući predavače i izražavajući radost što se u „Kući Navještenja“ započinje sa seminarom o predbračnim i bračnim izazovima. Potom je uslijedila molitva i naizmjenični nagovori dr. Sande i dr. vlč. Dubravka. Započelo se s pitanjem zašto stupamo u brak, te koja je iskonska čovjekova potreba. Dotakli su se pitanja straha od braka, pripreme mladih za brak, pristupa muškarca i žene, kako muškarac voli svoju ženu i žena muža, kako se postupa u kvalitetnom braku, koje su posljedice loše komunikacije, te o zaprekama koje narušavaju učinkovitu komunikaciju. Progovoreno je o pravilnom slušanju i komuniciranju, pravilima komunikacije, poteškoćama, konfliktima i krizama, o odnosu roditelja i djece, nevjeri bračnih drugova i oprostu. O svakom navedenom području progovorila je ponajprije dr. Sanda s područja psihologije, a potom vlč. Dubravko iznoseći biblijski pogled na to.


Po svršetku predavanja, uslijedila je živahna diskusija, a potom kratka pauza i Misno slavlje koje je u kapelici „Kuće Navještenja“ predslavio vlč. Dubravko. Nakon Svete mise nastavljeno je zajedničko druženje i razgovor. (kta)

About the Author

savjetovaliste-vn.org author

Comments Are Closed!!!