Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

O Centru

Centar za savjetovanje je projekt Vrhbosanske nadbiskupije, a omogućen je podrškom Vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, te donacijom Renovabisa i Američke biskupske Konferencije. Ideja za otvaranjem Centra za savjetovanje proizlazi iz potrebe da se prati osobe na psihološko-duhovnom putu.
 
Papa Franjo naglašava važnost osobnog praćenja u procesima rasta:

„Crkva će svoje članove – svećenike, redovnike i vjernike laike – morati uvesti u to ‘umijeće praćenja drugoga’, kako bi svi naučili izuti svoje sandale pred svetim tlom drugoga (usp. Izl 3,5). Ritam toga praćenja mora biti odmjeren i ohrabrujući, odražavajući našu bliskost i pogled pun poštovanja i suosjećanja, koji ujedno ozdravlja, oslobađa i potiče rast u kršćanskom životu” (Evangelii Gaudium, 169).
 
Ova potreba, pratiti osobe prema cjelovitoj zrelosti, tj. ljudskoj i kršćanskoj, odavno je prisutna i u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Kako bi odgovorili na psihološko-duhovne potrebe otvoren je Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije u listopadu 2014. Prilikom blagoslova prostorija Centra 18. studenoga 2014., nadbiskup i metropolit vrhbosanski, Vinko kardinal Puljić kazao je kako se već dugo osjeća potreba za radom jednog centra ovakvog tipa, napominjući da do njegovog otvaranja ranije nije došlo zbog brojnih drugih prioriteta u našoj nadbiskupiji. Tom prilikom kardinal Puljić je također istaknuo da ovakva savjetovališta već dugo postoje u brojnim drugim biskupijama u inozemstvu.
 
Važno je spomenuti kako je Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije koncipiran po modelu Centra za savjetovanje Instituta psihologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Ova pedagoška metoda, odnosno psihološko-duhovno praćenje osoba u Centru za savjetovanje na Gregoriani, pokazala se jako korisnom i učinkovitom u formaciji duhovnih osoba i vjernika laika. Centar za savjetovanje vodi dr. sc. Sanda Smoljo, teologinja i psihologinja. U Centru za savjetovanje po potrebi djeluje i svećenik, kao duhovni asistent.
 
O voditeljici Centra:

Dr. sc. Sanda D. Smoljo rođena je 1982. godine u Sarajevu. U Katoličkom školskom centru „Sv. Josip” završava Srednju medicinsku školu 2001. godine, nakon koje upisuje studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Diplomirala je 2007. godine iz područja moralne teologije. U periodu od 2003. do 2005. godine radi u Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije. U ljeto 2004. godine kao uposlenica Caritasa odlazi u New Jersey na tromjesečno stažiranje u Catholic Charities. Godine 2005. počinje raditi u Uredu za pastoral mladih Vrhbosanske nadbiskupije. Od 2008. do 2012. godine studirala je dubinsku psihologiju u Rimu, na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Stupanj magisterija postigla je 2011. godine, a doktorsku disertaciju na istom fakultetu uspješno je obranila 2016. godine.
 
Praktični dio studija iz kliničke psihologije pohađala je u Centru za savjetovanje pri Institutu za Psihologiju u Rimu. Rad je uključivao procjenu osobnosti, individualnu i grupnu psihoterapiju s osobama iz duhovnog i laičkog staleža. Stažiranje iz psihijatrije obavila je u jednoj psihijatrijskoj ustanovi u Rimu. Od listopada 2014. voditeljica je Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije. Od akademske godine 2015./2016. radi kao viši asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu pri katedri filozifije na kojoj predaje psihološke kolegije. Od akademske godine 2016./2017. predaje psihološke predmete na Teološko-katehetskom institutu u Mostaru, te na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Od veljače 2016. godine sudjeluje u edukaciji iz grupne analize na Institutu za grupnu analizu u Zagrebu.