Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

POSJET PREDSTAVNICE BK SAD TETIANE STAWNYCHY CENTRU ZA SAVJETOVANJE VN

POSJET PREDSTAVNICE BK SAD TETIANE STAWNYCHY CENTRU ZA SAVJETOVANJE VN

U ponedjeljak, 29. svibnja 2017. Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije posjetila je ravnateljica Ureda za pomoć Crkvi u Srednjoj i Istočnoj Europi Biskupske konferencije SAD-a gđa Tetiana Stawnychy. U pratnji mons. Darka Tomaševića, susrela se s voditeljicom Centra za savjetovanje dr. sc. Sandom D. Smoljo.

Dr. Smoljo objasnila je cilj i svrhu Centra, koji kroz jedan noviji oblik pastoralnog djelovanja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji ima za cilj pomoći osobama da se razvijaju i rastu u naravnim i kršćanskim vrijednostima.

Što se tiče usluga koje Centru pruža navedene su: procjena osobnosti, kolokvij rasta u pozivu (metoda pedagoško-psihološko-duhovnog praćenja) posebno za osobe iz duhovnog života; grupna psihoterapija; edukacijski seminari za rast u psihološkoj i kršćanskoj zrelosti namijenjen: bogoslovima, kandidatima i kandidaticama za redovnički život, osobama koje su već dugi niz godina u svećeničkom ili redovničkom zvanju, te vjernicima laicima. Gđa Stawnychy je također upoznata s projektima koji se realiziraju u suradnji s Uredom za brak i obitelj: tečaj priprave za sakramentalni brak, priprema roditelja za odgovornu roditeljsku ulogu, seminari za mlade, praćenje mladih bračnih parova, duhovne obnove i duhovne vježbe za mlade, katoličke parove i obitelji.

Gđa Stawnychy posebno je bila ugodno iznenađena velikim brojem aktivnosti, koje su se u kratkom vremenskom razdoblju realizirale na području pastorala braka i obitelji u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Vrlo je pohvalno naglasila konstruktivnu strategiju stvaranja mreže, odnosno baze podataka o zaručnicima i mladim bračnim parovima, jer se tako stvara jedan ciklični razvojno-edukacijski hod; od pripreme za zaručništvo, potom za odgovorno roditeljstvo do praćenja bračnog života kroz prve godine bračnog zajedništva.

Izrazivši svoje zadovoljstvo radom Centra za savjetovanje, gđa Stawnychy zahvalila je na izvješću i pregledu aktivnosti.

About the Author

savjetovaliste-vn.org author

Comments Are Closed!!!