Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

Predavanje na temu: Psihološko-duhovni rast u obiteljskom životu

Predavanje na temu: Psihološko-duhovni rast u obiteljskom životu

Voditeljica Centra za savjetovanje, mr. sc. Sanda Smoljo održala je predavanje na drugi korizmeni petak, 27. veljače 2015. u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu. Tema drugog obiteljskog susreta bila je: Psihološko-duhovni rast u obiteljskom životu.
 
U uvodnom dijelu predavanja predstavljena su promišljanja na temu obitelji u Crkvenim dokumentima. U istim se, između ostalog, ističe da je „obitelj škola potpunije čovječnosti“, „Crkva u malom“, „obitelj je zajednica vjere, nade i ljubavi“. Bez obitelji nema budućnosti za narod i državu, nema nove evangelizacije, nema duhovnih zvanja.
 
U drugom dijelu predavanja pažnja je usmjerena na odnos između supružnika, odnosno prikazana je psihološka i duhovna dinamika bračnog para. Prikazani su problemi i poteškoće bračnog i obiteljskog života, među kojima se ističe kao najčešći problem afektivna ili emocionalna nezrelost jednog od partnera.
 
Na pitanje kako se ostvariti u braku i obitelji istaknuto je da osobe koje žele biti sretne u braku, koje sebe žele ostvariti u potpunosti, ne idu u prvom redu za tim da budu sretne i da sebe ostvare, da ostvare svoju volju, nego se trude da ostvare plan koji Bog ima s njima i teže da Bog bude zadovoljan i sretan. Kao posljedica toga nužno slijedi sreća od koje više ne mogu pobjeći. U Božjem planu brak je zajednica istinske i trajne ljubavi, u kojoj se partneri nesebično daruju i otvaraju novom životu. To znači, partneri i ostali članovi obitelji, da bi imali sretnu i blagoslovljenu obitelj trebaju se odreći svoje volje, kako bi volja Božja postala njihova volja. Prema tome, u braku i obitelji treba tražiti najprije Kraljevstvo nebesko, a sve ostalo će se dati u izobilju. Nadalje, ističe se da je Presveto Trojstvo savršen model istinskog zajedništva i zrele komunikacije. Stoga, bračni partneri i ostali članovi obitelji, budući da su stvoreni na Božju sliku i priliku, pozvani su da u međusobnom odnosu ostvaruju zajedništvo, jedinstvo i komunikaciju u ljubavi po uzoru Presvetog Trojstva. Odgovoriti na Božji poziv u bračnoj i obiteljskoj zajednici moguće je ukoliko su osobe spremne ljubiti i praštati jedni drugima kao što Bog trajno ljubi i prašta.
 
Glede odnosa roditelja i djece, predstavljena su tri stava koje roditelji mogu zauzeti u odgoju djece: stav faraona – autoritativni roditelji, stav Mojsija – nesigurni roditelji, i stav Božji – roditelji koji su pouzdani i sigurni u sebe. Božji stav je idealna psiho-pedagogija koja se sastoji od četiri koraka: promatrati, slušati, upoznati i djelovati. To je način kako Bog odgaja svoj narod. Stoga u odgoju neophodno je promatrati dijete s puno ljubavi i razumijevanja i biti spreman dubinski slušati što dijete verbalno i/ili neverbalno govori. Upoznati znači ući u nutrinu djeteta, njegove tuge, strahove i radosti. I konačno djelovati s ciljem pomoći djetetu da nadvlada poteškoće.
 
U završnom dijelu izlaganja spomenute su riječi pape Franje koji naglašava da se psihološki i duhovni rast u braku i obitelji temelji na tri stupa: obiteljskoj molitvi, njegovanju i življenju vjere, iskustvu i dijeljenju radosti. Nadalje, papa Franjo kaže, da bi obitelj mogla svakodnevno ići naprijed neophodne su tri riječi koje članovi trebaju upućivati jedni drugima.
Prva riječ je: “Mogu li”? Rečeno na drugi način: “Smeta li ti ako ovo napravim”? Ovim se izriče stav poštovanja.
Druga riječ je: “Hvala“! To je stav zahvalnosti.
I treća riječ je: “Oprosti”! To je spremnost ispričati se za propust ili uvredu. Spremnost tražiti i dati oprost.
 
Predavanje je bilo interaktivnog tipa na kojem su pojedini sudionici podijelili svoja obiteljska iskustva i izrazili svoja opažanja na temu obitelji u suvremenom svijetu.
 
Na kraju predavanja predstavljen je rad Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije.

About the Author

savjetovaliste-vn.org author

Comments Are Closed!!!