Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

PRVI EDUKACIJSKI SEMINAR ZA BOGOSLOVE I SKOLASTIKE DRUŽBE ISUSOVE

PRVI EDUKACIJSKI SEMINAR ZA BOGOSLOVE I SKOLASTIKE DRUŽBE ISUSOVE

U Kolegiju Družbe Isusove na Jordanovcu, od 17.-19. studenoga 2017. godine održan je prvi edukacijski seminar za bogoslove na temu: Afektivni rast i razvoj u formaciji: upoznati sebe, shvatiti drugoga/Drugoga. Na seminaru je sudjelovalo ukupno 30 bogoslova, od toga jedan dio bogoslova iz Kolegija na Jordanovcu, te skolastici iz skolastičke zajednice na Fratrovcu. Voditelji seminara bili su: dr. Sanda D. Smoljo (teologinja, psihologinja i psihoterapeutkinja), voditeljica Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije i vlč. Đuliano Trdić (liječnik, psiholog, psihoterapeut) voditelj Centra za savjetovanje Riječke nadbiskupije. Voditelji su na temelju smjernica novog Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis, u tijeku trodnevne edukacije upriličili predavanja na teme: Kršćanska vizija osobe; Emotivni svijet: zrelost i nezrelost; Zašto su svećenici sretni (prema istraživanju mons. Rosettia); Kako integrirati afektivni svijest s pozivom.

Cilj seminara je pomoći kandidatima u rastu i sazrijevaju u naravnim vrijednostima, napose u integraciji afektivnog dijela osobnosti s vrijednostima izabranog poziva. Afektivno sazrijevanje je proces koji zahtijeva vrijeme, kontinuiranu edukaciju i praćenje, kako ističe i sam RF u broju 63: „Na putu svećeniče formacije neće se nikada moći dovoljno istaknuti važnost ljudske formacije. Svetost jednog prezbitera, naime, počiva na njoj te velikim dijelom ovisi o autentičnosti i zrelosti njegova čovještva“. U tom smislu psihologija i druge odgojne znanosti „mogu pomoći bogoslovu u upoznavanju njega samoga“ (br. 157. h.).

Uz predavanja upriličene su radionice, u kojima su kandidati kroz grupni rad obrađivali teme relevantne za rast u pozivu. Pored toga, imali su i priliku za individualne razgovore s voditeljima. Nakon predavanja slijedile su plodne interaktivne diskusije. Na kraju seminara spovedena je anketa u kojoj su bogoslovi izrazili želju za nastavkom ovoga tipa edukacijskih seminara, jer smatraju da im može pomoći u integraciji afektivno-spolne komponente s vrijednostima svećeničko-redovničkog poziva.

About the Author

savjetovaliste-vn.org author

Comments Are Closed!!!