Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

Redoviti godišnji susret sestara kućnih predstojnica

Redoviti godišnji susret sestara kućnih predstojnica

Na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, 14. rujna 2019., u sjedištu Družbe školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije u Sarajevu održan je redoviti godišnji susret sestara kućnih predstojnica sa provincijskom predstojnicom s. Katom Karadža. Sudjelovalo je 27 sestara kućnih predstojnica koje žive i djeluju u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i inozemstvu.

Susret je započeo molitvom u kapeli provincijskog sjedišta, a potom je nastavljen u dvorani provincijskog sjedišta gdje je provincijska predstojnica s. Kata uputila riječi pozdrava i dobrodošlice okupljenim sestrama. Posebno je pozdravila dr. sc. Sandu D. Smoljo, voditeljicu Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, te izrazila zahvalnost što je prihvatila sestrama održati izlaganje na temu: Afektivno zrenje u redovničkom kontekstu: izazovi i poteškoće.

– treba krenuti od srca jer od njega zapravo počinje put transformacije;
– srce je mjesto u kojem Bog prebiva i preko kojeg s nama komunicira.

– naučiti gledati s pažnjom i ljubavlju svoj nutarnji svijet, inače vrlo često zapušten i ostavljen na stranu, prvi je korak prema duhovnom zdravlju;
U svom izlaganju dr. Smoljo je istaknula da afektivno sazrijevanje traje cijeli život. „Integralna formacija uključuje četiri vidika: ljudski, kulturni, duhovni i pastoralni. Cilj formacije je jedinstvo s Bogom i nasljedovanje Krista. Pozvani smo ljubiti i praštati po uzoru Krista. U daljnjem izlaganju naglasila je kako nam se često dogodi da bi smo pobjegli od sebe i od obrađivanja svoga vrta te odlazimo drugoga obrađivati i na taj način naše srce otvrdne. Ući u svoju nutrinu je bolno“, kazala je dr. Smoljo također istaknuvši važnost emocionalnog svijeta:

Dr. Smoljo je naglasila da je najveća potreba našega vremena zajedništvo, a „duh individualizma koji puše sa svih strana glavni neprijatelj zajednice“. „Prijateljstvo s Bogom ostvaruje se i usavršava kroz život koji je usmjeren na drugoga. Živjeti zajedno je poziv i misija. Cilj posvećenog života jest suobličenje Gospodinu i njegovu posvemašnjem žrtvovanju. Zajednica pomaže rast, ali ga ne uzrokuje. Za rast u zajednici važna su dva elementa: osobni identitet i osjećaj pripadnosti, a da bi smo rasli u ljudskim i duhovnim vrijednostima važno je prihvatiti sebe i oprostiti sebi. Samo kad prihvatim sebe mogu oprostiti sebi“, kazala je, između ostalog, dr. Smoljo.

Nakon izlaganja i kratke stanke uslijedila je diskusija u kojoj su sestre iznosile vlastita iskustva i poteškoće rasta, zrenja i života u zajednici.

U podne su u kapeli Prečistog Srca Marijina sestre sudjelovale na Euharistijskom slavlju koje je predslavio mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik BK BiH. U prigodnoj propovijedi mons. Tomašević izrazio je radost što može moliti sa sestrama i za sestre ove Provincije upravo na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, „koji svakom sljedbeniku Isusa Krista pred oči stavlja križ na kojem je Sin Božji podnio muku i smrt radi nas i radi našeg spasenja“. „Bog je u čovjeka usadio želju da živi vječno i da bude potpuno sretan. Po Isus Kristu pokazao je da vječni život i potpunu sreću čovjek ne može ostvariti na ovome svijetu nego tek u domu Oca nebeskog. Da bi bio uzdignut u nebesku slavu, čovjek mora doći pod zemlju, u ništavilo i to je put čovjekov. Put svakog kršćanina, a osobito osobe u duhovnom pozivu jest put Kristov, a to znači put prihvaćanja križa iz ljubavi prema Onome koji nas je izabrao i pozvao u svoju službu i ljubavi prema čovjeku. Mi smo pozvani i poslani u ovome svijetu i ovom vremenu biti znak Božje ljubavi i Božjeg poziva upućenog čovjeku, znak koji pokazuje put u vječnu sreću i vječni život“, kazao je mons. Tomašević. Podsjetio je na riječi sv. Pavla apostola da je „Bog izabrao lude svijeta da posrami mudre, i slabe svijeta da posrami jake; i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest“. Istaknuo je da je križ znak božanske mudrosti jer je po njemu čovjek spašen i jer je taj križ simbol božanske ljubavi i putokaz u vječnost. Potaknuo je sestre da čvrsto stoje na putu Kristovu i u trenucima poteškoće te da uvijek traže i vrše Božju volju. „Puno je onih koji vole demokraciju na način da bude onako kako ja kažem pa nerijetko zbog toga trpimo. Međutim, blagoslovljeno i spasonosno trpljenje jest kada tražimo i nalazimo Božju volju te trpimo zato što želimo biti vršitelji Božje volje i svjedoci božanske ljubavi u svijetu. Svatko od nas, a pogotovo oni koji imaju bilo kakvu poglavarsku službu, trebaju biti svjesni da smo pozvani vršiti Božju volju i svoju službu iznad svega i prije svega pokazivati služenjem imajući na umu Kristove riječi: ‘I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge’ (Mk 10, 44-45)“, kazao je mons. Tomašević.

Liturgijsko pjevanje animirale su sestre te uzveličale Misno slavlje.

U popodnevnim satima nastavljen je susret s provincijskom predstojnicom s. Katom koja je kućne predstojnice upoznala s Planom i programom za duhovnost i trajni odgoj za 2019./2020. god., kao i s drugim programima glede okvirnog godišnjeg provincijskog plana. Informirala je sestre o Simpoziju u Zagrebu u prigodi završetka Jubilarne godine, 6. rujna i završnom slavlju u Mariboru, 7. rujna. Istaknula je da je u Jubilarnoj godini bilo dosta aktivnosti na razini njihovih zajednica, međuprovincijskoj razini kao i na razini Družbe te da od tih plodova mogu crpsti snagu za daljini rad i djelovanje.

Sestre su se potom prisjetile kanonskog pohoda vrhovne predstojnice ŠSF Krista Kralja s. M. Klare Šimunović njihovoj Provinciji, od 18. veljače do 25. travnja 2019. Iz osvrta su, kako je istaknuto, iščitavale sve ono što se pozitivno i dobro događa u njihovoj Provinciji, a za ukazane nedostatke sestre su iznalazile rješenja kako bi poboljšale zajednički život i njihove međusobne odnose.

Također, s. Kata potaknula je sestre da kroz tekuću godinu osluškuju poticaje opće i mjesne Crkve, da slijede upute Svetog Oca i pokušaju ih živjeti u svojoj svakodnevici. Na kraju je zahvalila svim sestrama na sudjelovanju i suradnji te poželjela Božji blagoslov svakoj sestri i svakoj zajednici. Posebno je zahvalila novoimenovanim predstojnicama i zaželjela im obilje Božjega blagoslova u obavljanju ove odgovorne službe.

Susret, koji se odvijao u radnoj ali ugodnoj atmosferi, sestre su završile u kasnim popodnevnim satima. (kta/i.k.)

About the Author

savjetovaliste-vn.org author

Comments Are Closed!!!