Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

SEMINAR ZA BOGOSLOVE NA FRANJEVAČKOJ BOGOSLOVIJI U SARAJEVU

SEMINAR ZA BOGOSLOVE NA FRANJEVAČKOJ BOGOSLOVIJI U SARAJEVU

Na Franjevačkoj bogosloviji u Sarajevu, u subotu i nedjelju, 18.-19. veljače 2017. godine, održan je dvodnevni seminar za franjevačke bogoslove na temu: „Rast i razvoj prema afektivnoj zrelosti“. Na seminaru je sudjelovalo 30 bogoslova.

Kroz četiri predavanja, voditeljica seminara dr. Sanda D. Smoljo, govorila je o važnosti susreta sa sobom, kako upoznati svoj „nutarnji ja“, svoje potrebe, emocije, obrambene mehanizme, te kako nadići afektivni svijet i integrirati ga s izabranim pozivom. Cilj afektivnog rasta je integracija afektivno-spolne komponente s izabranim idealima i vrijednostima. Važno je naučiti kako zdravo koristiti afektivnost kao izvor snage za djelovanje na njivi Gospodnjoj.

Nakon svakog predavanja slijedila je osobna refleksija u kojoj su bogoslovi imali priliku, na temelju prethodno izloženog sadržaja, povući se u tišinu i propitivati osobne motive, emocije, potrebe i vrijednosti.

Prvog dana seminara održana je i radionica na kojoj su bogoslovi podijeljeni u tri skupine imali priliku međosobno razgovarati i odgovoriti na neka pitanja aktualna za mlade osobe u formaciji. Neka od pitanja su bila: „Što privlači mladu osobu da slijedi Isusa Krista, koji su izazovi i poteškoće s kojima se na tom putu rasta susreće“? Nakon rada u skupini predstavnik iz svake skupine ukratko je referirao zajednički rad. Nakon vrlo zanimljivih i dobro promišljenih odgovora koje je dala svaka skupina, uslijedila je vrlo plodna diskusija i interakcija.

U sklopu programa, u večernjim satima bogoslovi su pogledali i film koji, između ostalog je imao i edukativni karakter, budući da govori o afektivnoj datosti čovjeka, te kako ista utječe na život osobe i na njene interpersonalne odnose.

About the Author

savjetovaliste-vn.org author

Comments Are Closed!!!