Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

SEMINAR ZA BOGOSLOVE VRHBOSANSKOG BOGOSLOVNOG SJEMENIŠTA NA TREBEVIĆU

SEMINAR ZA BOGOSLOVE VRHBOSANSKOG BOGOSLOVNOG SJEMENIŠTA NA TREBEVIĆU

U organizaciji Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, u subotu i nedjelju, 1. i 2. listopada 2016., u Napretkovom domu na Trebeviću, održan je psihološko-duhovni seminar za bogoslove Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Na seminaru je sudjelovalo 39 bogoslova. Voditelji seminara bili su: dr. sc. Sanda D. Smoljo (teolog, psiholog, psihoterapeut) i dr. vlč. Đulijano Trdić (liječnik, psiholog).

Tema seminara bila je: Afektivni rast i razvoj u formaciji: upoznati sebe, shvatiti drugoga/Drugoga.

Prvi dan seminara započeo je pozdravnim riječima uzoritog kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog koji je istaknuo važnost odgoja za ljudske vrijednosti, posebno rast i razvoj u afektivnoj zrelosti mladih kandidata koji se pripremaju za svećenički poziv. Nakon pozdravnih i ohrabrujućih riječi uslijedila je zajednička molitva i početak predavanja. Na seminaru su obrađene četiri cjeline: Kršćanska vizija osobe, Emotivni svijet, Emotivna nezrelost, a završeno je temom Kako integrirati emotivni svijet s izabranim pozivom.

Nakon svakog predavanja, bogoslovi su imali priliku za osobnu refleksiju, u kojoj su uz ponuđena pitanja mogli u tišini ući u nutrinu svoga srca, te promišljati i propitivati svoj nutarnji svijet. Blagodati Trebevića, okruženje prirodom, te izdvojenost iz svakidašnjice gradske buke, išli su u prilog osobnoj refleksiji. Pored osobne refleksije, bila je i prigoda za individualne razgovore s voditeljima seminara.

U drugom dijelu seminara održane su radionice gdje su bogoslovi u manjim skupinama imali priliku zajedno diskutirati o određenim pitanjima i poteškoćama usko vezanim uz iskustvo hoda prema svećeništvu. Nakon radionice održan je plenum, gdje se diskutiralo o sadržaju radionice, te o ostalim pitanjima koja su se pojavljivala kroz predavanja.

Radni dan seminara završen je svetom Misom, koju je predvodio dr. vlč. Đulijano Trdić. U prigodnoj propovijedi govorio je o nakani srca, a kao uzor duhovnog života približio je život Male Terezije, koja je u svojoj skromnosti čineći male stvari s puno ljubavi, poticaj i inspiracija da ju slijedimo. Prvi dan seminara završio je u lijepom zajedničkom druženju i dijeljenje iskustava. Prikazan je vrlo zanimljiv i poučan film, koji je bio i prilika za opuštanje. Prije počinka upućena je molitva zahvale Bogu na plodnom danu i duhu zajedništva uz molitvu krunice.

U nedjelju, seminar je započeo misnim slavljem koje je predvodio kardinal Puljić. U propovijedi je povezao na cjelovit način ljudsko i duhovno u čovjeku, te naglasio važnost integracije ovih dviju komponenti, kako bi rast i razvoj bio potpun. Nakon svete Mise uslijedio je radni dio seminara. U poslijepodnevnim satima bogoslovi su imali priliku za duži odmor, druženje, šetnju po prirodi. Seminar je završen zahvalom, zajedničkom molitvom krunice i susretom svih sudionika s kardinalom Puljićem. Na susretu je zaključeno da je ovo početak seminara ovoga tipa, te da će se planirati nastaviti obrađivati druge teme usko vezane uz rast u ljudskoj i kršćanskoj zrelosti kandidata za svećenički poziv.

U anonimnoj anketi, koja je provedena na kraju seminara više od 93% bogoslova smatra seminar vrlo korisnim za daljnji rast u formaciji, te u budućnosti žele nastaviti sa seminarima ovog tipa. U evaluaciji seminara, bogoslovi su na upit koje teme predlažu za buduće seminare, dali vrlo konkretne, jasne i izuzetno korisne prijedloge za daljnji rast i razvoj u zrelosti važnoj za svećenički poziv. (kta)

About the Author

savjetovaliste-vn.org author

Comments Are Closed!!!