Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

SUSRET ANIMATORA ZA DUHOVNA ZVANJA U GROMILJAKU

SUSRET ANIMATORA ZA DUHOVNA ZVANJA U GROMILJAKU

U organizaciji Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije od 19. do 21. rujna 2017. u Duhovnom centru Sestara Malog Isusa Kuća Navještenja u Gromiljaku okupili su se na svoj godišnji susret animatori duhovnih zvanja, predstavnici nadbiskupija i biskupija, te muških i ženskih redovničkih zajednica, predvođeni predsjednikom ovog Vijeća, nadbiskupom splitsko-makarskim mons. Marinom Barišićem.

Tema ovog susreta bila je "Mladi, vjera i zrelo razlučivanje poziva", tema o kojoj će razmišljati i biskupi na općoj redovnoj biskupskoj sinodi koju je najavio papa Franjo. Animatore je kroz temu vodila prof. dr. sc. Sanda Smoljo, teologinja, psihologinja i psihoterapeutkinja. Prof. Smoljo je predstavila psihološke aspekte sazrijevanja mlade osobe u odabiru duhovog zvanja, odlučivanju na život u duhovnom zvanju i u konkretnom okruženju bogoslovije ili redovničke priprave. Istakla je važnost Milosti u duhovnom pozivu, ali na jednak način i ljudsko sazrijevanje osobe u istinskom prihvaćanju volje Božje i vlastitog zvanja, te značajnu uloge onih koji prate te kompleksne procese.

Boraveći u Bosni i Hercegovini, animatori su pružili svjedočanstvo solidarnosti Crkve u Hrvatskoj s Crkvom u Bosni i Hercegovini. U srijedu, 20. rujna susreli su se s kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim, s kojim su kratko progovorili o situaciji duhovnih zvanja i životu katolika u Bosni i Hercegovini. Osim ovog radosnog susreta, posjetili su franjevačku zajednicu i bogatu muzejsku zbirku u Fojnici, te svetište sv. Jakova Markijskog u Deževicama. Svetu misu su slavili u župnoj crkvi Gospe Snježne u Deževicama u kojoj ih je ugostio župnik don Marin Marić sa župljanima, a pjevao je zbor mladih iz Fojnice. U Sarajevu su animatori imali prilike vidjeti Katolički školski centar i samostansku crkvu sestara Kćeri Božje ljubavi, posjetili su Školske sestre franjevke bosansko-hrvatske provincije te Sestre Malog Isusa u samostanu Egipat u kojoj su animatore pozdravila djeca štićenici njihovog doma.

"Radost susreta i učvršćivanja zajedništva biskupijskih i redovničkih animatora te Crkve u Hrvatskoj i Crkve u Bosni i Hercegovini najveća su blagodat koju su sudionici doživjeli. Neka Svevišnji vodi njihov rad za njivu Božju i nagradi obilno sve one koji su ih radosno dočekali i ugostili", kazala je s. M. Jasna Crnković iz Družbe Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje.

(kta)

About the Author

savjetovaliste-vn.org author

Comments Are Closed!!!