Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

SUSRET NADBISKUPA WONGA S ODGOJITELJIMA U BOGOSLOVIJAMA I SJEMENIŠTIMA U BIH

SUSRET NADBISKUPA WONGA S ODGOJITELJIMA U BOGOSLOVIJAMA I SJEMENIŠTIMA U BIH


U organizaciji Vijeća za bogoslovna sjemeništa i Vijeća za mala sjemeništa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, 5. listopada 2018. u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu, tajnik za sjemeništa pri Kongregaciji za kler nadbiskup mons. Jorge Carlos Patrón Wong susreo se s odgojiteljima u bogoslovnim i malim sjemeništima i dijecezanskim referentima za zvanja u Bosni i Hercegovini. Susret je organiziran u okviru permanentne formacije za odgojitelja u bogoslovnim i malim sjemeništima.


Predsjednik Vijeća za bogoslovna sjemeništa i Vijeća za mala sjemeništa BK BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski poželio je dobrodošlicu nadbiskupu Wongu kao i odgojiteljima u: Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, Nadbiskupijskom misijskom međunarodnom sjemeništu Redemptoris Mater u Sarajevu sa sjedištem u Vogošći, Franjevačkom sjemeništu u Visokom, Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku te dijecezanskim referente za zvanja. Napomenuo je da će poglavari Franjevačke teologije iz Sarajeva sudjelovati 7. rujna na susretu s nadbiskupom Wongom.


Nadbiskup Wong održao je izlaganja na sljedeće teme: Predstavljanje dokumenta: Temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi (Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis); Ljudska dimenzija u početnoj i trajnoj formaciji sjemeništaraca, bogoslova, redovnika i svećenika te Formirati danas odgojitelje za svećeništvo. Nakon izlaganja uslijedila je diskusija na spomenute i druge teme koje se tiču odgoja budućih svećenika.


Kardinal Puljić napomenuo je da je nadbiskup Wong sudjelovao u pisanju dokumenta s temeljnim odredbama za svećenički odgoj i izobrazbu te dodao da je kroz predavanja i razgovor nastojao pomoći odgojiteljima da razumiju duh Crkve koja, posebno nakon Drugog vatikanskog sabora, želi što bolje pripraviti svećenike za buduće pastoralno djelovanje. Rekao je i da je naglasak u predavanjima nadbiskup Wonga upravo na spremnosti da odgojitelji, kao i svi svećenici, budu uvijek spremni učiti i biti učenici Isusa Krista kako bi, kao Kristovi učenici, mogli što bolje učiti druge te i sami postajati sve više slični Kristu Gospodinu.


Susret je završen zajedničkim Euharistijskim slavljem u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa na kojem je sudjelovala i bogoslovska zajednica.


Mons. Jorge Carlos Patrón Wong je rođen 3. siječnja 1958. u gradu Merida, Yucatan, Meksiko. U velikom sjemeništu u Yucatanu studirao je filozofiju i teologiju. Zaređen je za svećenika 12. siječnja 1988. za nadbiskupiju Yucatán. Od 1988. do 1993. studirao je na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu gdje je stekao dvostruku specijalizaciju iz psihologije i duhovne teologije. Predavao je u Centru Marista za više studije. Bio je kapelan na Sveučilištu Marista u Meridi, kapelan Apostolat-a u Serri, koordinator komisije „Mediji i komunikacije” i odgojitelj u sjemeništu. Od 2000. do 2009. bio je rektor Bogoslovije (filozofski i teološki studij) u Yukatanu, a između 2003. i 2008. bio je predsjednik Organizacije meksičkih sjemeništa (OSMEX); između 2004. i 2009. predsjednik je Organizacije latinoameričkih sjemeništa (OSLAM). Papa Benedikt XVI., 15. listopada 2009. imenovao ga je biskupom koadjutorom biskupije Papantle, a 15. prosinca 2009. zaređen je za biskupa. Papa Benedikt XVI., 2. svibnja 2012. imenovao ga je sedmim po redu biskupom Papantle u regiji Veracruz. Izabran je za predsjednika Biskupske komisije za duhovna zvanja i ministerijalne službe (CEVyM) za razdoblje od 2012. do 2015., te za člana Devym-a (Odjel za zvanja i ministerijalne službe) i CELAM-a (Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike) od 2011.-2015. godine. Papa Franjo, 21. rujna 2013. uzdigao ga je na čast nadbiskupa i imenovao tajnikom za Sjemeništa pri Kongregaciji za kler. Dana 9. studenog 2013. imenovan je članom Kongregacije za katolički odgoj, a 29. srpnja 2014. imenovan je savjetnikom Kongregacije za evangelizaciju naroda. Papa Franjo, 15. rujna 2015. imenovao ga je savjetnikom u Papinskoj komisiji za Latinsku Ameriku. (kta)

About the Author

savjetovaliste-vn.org author

Comments Are Closed!!!