Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

SUSRET ODGOJITELJA BOGOSLOVNIH SJEMENIŠTA CRKVE U HRVATA

SUSRET ODGOJITELJA BOGOSLOVNIH SJEMENIŠTA CRKVE U HRVATA

Ovogodišnji susret odgojitelja bogoslovnih sjemeništa Crkve u Hrvata održan je od 8. do 10. rujna 2017. u organizaciji Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu. Ovakav niz stručno – edukacijskih seminara za odgojitelje održava se svake druge godine, a ove godine održan je na temu: „Rast i razvoj prema integralnoj formaciji“. Na susretu su, uz odgojitelje domaćine, sudjelovali nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik vijeća BK BiH za sjemeništa i duhovna zvanja, te odgojitelji iz: Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“ u Rijeci, Biskupijsko-misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli, Bogoslovnog sjemeništa „Collegium Carolinum“ u Ljubljani, Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, Nadbiskupskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Sarajevu i Franjevačke teologije u Sarajevu.

Susret je započeo Svetom misom u bogoslovnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda koju je predvodio uzoriti kardinal Puljić, te prigodnim riječima uputio poruku sudionicima i ohrabrio njihov rad i zalaganje u formaciji.

Predavači su središnjoj temi susreta pristupili interdisciplinarno, te su kroz svoja predavanja obradili sljedeće tematske cjeline: „Uloga odgojitelja u postupnoj asimilaciji Kristovih vrijednosti: sposobnost i ograničenja“ (uzoriti gosp. Vinko kard. Puljić); „Formacija danas: izazovi, problem i perspektive“ (rektor VBS-a preč. mr. Josip Knežević:); „Osobnost odgojitelja: intrapsihičke i interpersonalne kompetencije“ (magistar franjevačke bogoslovije fra Danijel Nikolić); „Osobni život odgojitelja u formaciji: krize i mogućnosti, formacija i supervizija odgojitelja“ (rektor NMMS-a Sarajevo preč. dr. Michele Capasso); „Selekcija kandidata za svećenički poziv: psihološki i teološki aspekti“ (vlč. Ljubo Zadrić); „Uloga i važnost obrazovanja za integralnu izgradnju kandidata“ (dipl. teol. Marija Glavaš); „Psihološki aspekti zrelosti i nezrelosti osoba u formaciji: prepoznavanje znakova i interventi, prikaz slučaja: analiza i interpretacija“ (dr. sc. Sanda D. Smoljo); „Roditeljska pratnja svećeničkog kandidata: izazovi“ (gđa Katarina Čeliković, majka bogoslova).

Nakon stručnih predavanja, u poslijepodnevnom dijelu programu održana je radionica na kojoj su sudionici u manjim skupinama diskutirali i reflektirali nad određenim pitanjima. Potom je uslijedila interaktivna diskusija u okviru koje su stavljeni naglasci na neke komponente u formacijskom procesu; zaključeno je da određene modele koji su funkcionalni treba i dalje njegovati, poticati, ali, isto tako, uvidjelo se da neki elementi unutar dosadašnje formacije trebaju biti revidirani i obogaćeni novim interdisciplinarnim spoznajama. Plodna zajednička refleksija ukazala je na nove perspektive koji će moći učiniti odgoji proces još djelotvornijim i uspješnijim. Jedna takova perspektiva je važnost i nužnost supervizije u formacijskom procesu.

Radni dio seminara završen je u nedjelju Svetom misom, koju je u crkvi sv. Josipa na Palama predvodio kardinal Puljić, nakon koje je upriličeno prigodno druženje. (kta)

About the Author

savjetovaliste-vn.org author

Comments Are Closed!!!