Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

SUSRET TIMA ZA PSIHOLOŠKU FORMACIJU SVEĆENIČKIH KANDIDATA U MILANSKOJ NADBISKUPIJI

SUSRET TIMA ZA PSIHOLOŠKU FORMACIJU SVEĆENIČKIH KANDIDATA U MILANSKOJ NADBISKUPIJI

U ambrozijanskom pastoralnom centru u Sevesu, u milanskoj nadbiskupiji, od 14.-16. rujna 2016. održan je susret tima za psihološko savjetovanje i formaciju svećeničkih kandidata. Voditelj tima je klinički psiholog i psihoterapeut, dr. vlč. Stefano Guarinelli, profesor psiholoških kolegija na Teologiji u Milanu. Ove godine, prigodno predavanje imao je doktorand, mr. vlč. Vittorio Conti, profesor na Institutu psihologije na Sveučilištu Gregoriana.

Na susretu je sudjelovala i dr. sc. Sanda Smoljo, voditeljica Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije zajedno s dr. vlč. Đulianom Trdićem.

Susreti ovog tipa održavaju se svake godine, a imaju za cilj pomoći redovnoj formaciji bogoslova; cilj je proširiti i razvijati cjelovitiji program za psihološku formaciju kandidata koja podrazumijeva rast i sazrijevanja na interpersonalnoj, intrapersonalnoj i duhovnoj razini. Između ostalog, govorilo se o pitanju rasta u ljudskoj i kršćanskoj dimenziji s posebnim naglaskom na integraciju afektivne i spolne komponente s vrijednostima svećeničkog poziva. Činjenica je da i odgojitelji i bogoslovi u današnjem vremenu stoje pred mnogim izazovima, kako se nositi s istim i kako ih nadvladati, pitanje je koje zahtijeva konkretne odgovore i jasne indikacije. Ponekad je psihološki formacijski proces opterećen raznim osobnim poteškoćama kandidata, a ponekad se radi o problemima na međuljudskoj razini. Razni oblici ovisnosti o internetu također mogu otežavati formaciju kandidata. Trajna formacija podrazumijeva traženje načina kako adekvatno odgovoriti na izazove i kako pomoći bogoslovima da na svom putu sazrijevanja postaju sve više autentični i cjelovitiji kao osobe, kršćani, te kao budući svećenici.

About the Author

savjetovaliste-vn.org author

Comments Are Closed!!!