Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VI. STUDIJSKI DAN ZA ODGOJITELJE VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

VI. STUDIJSKI DAN ZA ODGOJITELJE VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

U organizaciji Vijeća za bogoslovna i Vijeća za mala sjemeništa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Centra  za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, 11. studenoga 2017. godine, u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata u Sarajevu, održan je šesti Studijski dan za odgojitelje u velikim i malim sjemeništima Vrhbosanske nadbiskupije. Susretom je predsjedao nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik spomenutih vijeća. Na susretu su sudjelovali odgojitelji iz: Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, Franjevačke teologije u Sarajevu, Nadbiskupskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ iz Vogošće, odgojitelji iz Franjevačkog sjemeništa u Visokom i Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Brbarić“ u Travniku, te biskupijski delegati za sjemeništa.

U uvodnoj riječi kardinal Puljić obrazložio je izbor ovogodišnje teme koja glasi: Trajna formacija formatora prema smjernicama novog Ratio Fundamentalis Instiututionis Sacerdotalis, te je istaknuo da je ovaj studijski dan nastavak radnog susreta koji je započeo na Međunarodnom simpoziju za odgojitelje održanom od 4. do 7. listopada 2017. u Castel Gandolfu. U uvodnom govoru kardinal Puljić, između ostalog, naglasio je važnost trajne formacije samih odgojitelja koji, kako bi odgajali kandidate u duhu i po modelu Krista sami moraju raditi na svojoj nutrini i trajno se oblikovati u Kristovu duhu. Da bi to uspješno činili odgojitelji trebaju njegovati stav i raspoloživost kontinuiranog učenja, te pored naravnih kvaliteta živjeti Božju riječ na način da ju svakodnevno usvajaju, ostvaruju u svom životu, te osobnim primjerom prenose na povjerene im kandidate.

Na spomenutu temu predavanja su održali: dr. sc. Sanda D. Smoljo (teologinja, psihologinja, psihoterapeutkinja) voditeljica Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije i vlč. mr. sc. Đuliano Trdić, (liječnik, psiholog), voditelj Centra za savjetovanje Riječke nadbiskupije. Na temelju zaključakâ i preporukâ Međunarodnog simpozija za odojitelje, koji se odnose na važnost formacije odgojitelja, obrađene su sljedeće tematske jedinice: Psihodinamika  odnosa odgojitelj-odgajanik, Strukturalna i nestrukturalna homoseksualnost (Ratio Fundamentalis br. 199, 200). Nakon upriličenih predavanja uslijedila je radionica te interaktivna diskusija. U evaluaciji studijskog dana razgovaralo se o važnosti nastavka formacijsko-edukacijskih seminara, te o potrebi češćeg i sustavnijeg praćenja.

About the Author

savjetovaliste-vn.org author

Comments Are Closed!!!