Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

ZAVRŠEN DRUGI NACIONALNI STUDIJSKI DAN ZA DJELATNIKE I SURADNIKE U PASTORALU BRAKA I OBITELJI

ZAVRŠEN DRUGI NACIONALNI STUDIJSKI DAN ZA DJELATNIKE I SURADNIKE U PASTORALU BRAKA I OBITELJI

„Očinstvo i majčinstvo – dva lica roditeljskog poslanja“ tema je Drugog nacionalnog studijskog dana za djelatnike i suradnike u pastoralu braka i obitelji koji je organiziralo Vijeće HBK-a za život i obitelj i Povjerenstva za pastoral braka i obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije. Studijski dan održan je 22. i 23. travnja 2016. u Vikarijatu Osijek.

Vijeća za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine predstavljala je dr. sc. Sanda D. Smoljo, članica vijeća i voditeljica savjetovališta Vrhbosanske nadbiskupije. U pratnji supruga Denisa, kao bračni par aktivno su sudjelovali u radionicama, u kojima su dijelili iskustva i izazove bračnog života s drugim bračnim parovima i pastoralnim djelatnicima.

Prvog dana predavanje je održao dr. Josip Bošnjaković, profesor KBF-a u Đakovu Sveučilišta u Osijeku te voditelj savjetovališnog i terapeutskog rada u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji na temu Muškarac: suprug i otac nekad i danas, te prof. dr. Ana Štambuk sa Studijskog centra socijalnog rada Pravog fakulteta u Zagrebu na temu Žena: supruga i majka – nekada i danas. Nakon predavanja uslijedila je rasprava te radionica Suvremeni izazovi očinstva i majčinstva.

Drugoga dana predavanja su održali prof. dr. Vladimir Gruden, psihijatar i specijalist psihoterapije na temu Komplementarnost muškarca i žene u roditeljskom poziv suvremenog čovjeka te prof. dr. Pero Aračić, umirovljeni profesor pastoralne teologije na KBF-u u Đakovu Sveučilišta u Osijeku na temu Osnaživanje očinstva i majčinstva u pastoralnoj praksi. Nakon predavanja uslijedile su radionice Kako osnažiti očinstvo u obitelji, te Kako osnažiti majčinstvo u obitelji.

Studijski dan je završen prikazom knjige „Trauma rastave i razvoda braka i obitelji. Uzroci i posljedice. Kako dalje?“ prof. dr. Pere Aračića, umirovljenog profesora pastoralne teologije na KBF-u u Đakovu. Nakon prezentacije knjige uslijedila su izvješća i zaključne misli kao plod aktivnog rada u radionicama.

Sudionici su izrazili potrebu da se češće organiziraju zajednički susreti na kojima bi se bavili pitanjima braka i obitelji. (kta)

About the Author

savjetovaliste-vn.org author

Comments Are Closed!!!